Kíméletes Gasztroenterológia

A Clinexpert Gyógycentrumban a gasztroenterológiai gyógyítás kiemelt szakterület, intézményünk egyik legfontosabb célja a legtökéletesebb ellátás nyújtása emésztőrendszeri problémával küzdők számára.

Hitvallásunk ezen a területen a kíméletesség, hiszen tudjuk, hogy pácienseink minden nap megpróbáltatásokon mennek keresztül, gasztroenterológiai problémájukból adódóan. Fontos tehát, hogy gyógyításuk során ne tetézzük, hanem enyhítsük a terápiával és a betegséggel járó terhelést.

Ennek megfelelően hazánkban unikális módon az ultrahangos gasztroenterológia diagnosztika az elsődleges. Ezen eljárás keretében a legtöbb gasztroenterológia probléma megfelelően diagnosztizálható, a szükséges terápia tökéletesen beállítható, anélkül, hogy a komoly megterhelést jelentő endoszkópos vizsgálatokat kelljen eszközölni. Mindemellett azon esetekben, mikor endoszkópia szükséges szakembereink a kíméletesség jegyében azt minden esetben altatásban végzik, a legteljesebb körültekintéssel arra, hogy az tökéletesen fájdalommentes legyen.

 

 Dr. Mádi-Szabó László

Rendelési idő:

Hétfő: 8:00-14:00 
Kedd: 8:00-14:00

UH + gasztroent.
20.000 HUF
UH
12.000 HUF
Konzultáció
10.000 HUF
Receptírás
1000 HUF / recept

Bejelentkezés: +36-1-210-8139


1945-ben Budapesten született és 1964-ben érettségizett az akkori nevén Bem Gimnáziumban.

Már gyermekkorában affinitása volt az orvoslás iránt, ugyanis gimnáziumi tanulmányai alatt beteghordóként és műtőssegédként dolgozott egy-egy hónapot.

15éves korán határozta el, hogy orvos szeretne lenni. Negyedikes gimnazistaként OPI (Orsz. Pedagógiai Intézet) egy pályázatán indult egy barátjával,(Dr. Novák László, sebész) mely alkalomra saját kísérletükkel (Shay-Thalma ulcus parabiotikus patkánypárokon) álltak elő. Ennek sikerével megkönnyítették a felvételijét az orvosira.

A diplomát 1970-ben szerezte meg, a belgyógyászati szakvizsgát 1975-ben, a gasztroenterológiai szakvizsgát 1993-ban és a kandidátusi diszertációját 1991-ben készítette el. Első állását a gasztroenterológiába az akkori Semmelweis kórház II. belosztályán kapta. Végig ott is dolgozott (a kórházi osztály költözgetett 1974- ben Pesthidegkútra majd 1976-ban Budagyöngye (átvette két bekosztály a tüdőkórházat).

Az 1974-ben alakult IV. belosztály alapító tagja lehetett. Ezt az osztályt a kor egyik legfelvilágosultabb orvosa, a nyugati vezetési stílust megvalósító Dr. Várkonyi András kardiológus vezette; az osztály “mozaik jellegű” volt. Ott működött Pest-megye valódi kardiológiája (Dr. Búza Tibor), üzemorvosi szolgálata (Dr. Várkonyi András) és Megyei ltraszonográfiás Laboratóriuma (Dr. Mádi-Szabó László). Ezek drága műszerigényét Dr.Várkonyi András termtette meg a számunkra és mind a munka megszervezésében, mind a kísérletezésekhez szabad kezet adott. Így lehetett az, hogy Dánia, Németország és Olaszország után – negyedikként – ezen az osztályon vezették be – néhány mozzanatát maguk találták ki és fejlesztették használhatóvá – a dánok által kitalált, ultrahanggal-vezérelt perkután diagnosztikus és terápiás invázív eljárások majd, mindegyikét (1980-1990n között), ezzel a gasztroenterológia itthon teljesen új ágát teremtették meg.

A Doktor Úr lelkesen mesél meghatározó élményeiről az említett időszakkal kapcsolatban:

„A segíteni-akarás és ennek új lehetőségeinek megtalálása és alkalmazása hatalmas élmény volt! Az első ultrahanggal célzott (még nem vezérelt) hasnyálmirigy cysta leszívása előtt a kórházunk sebész professzora égen-földön keresett, hogy a beavatkozást letiltsa. Várkonyi főorvos tartotta H. professzor arrogáns hívásait távol. Majd az általam végzett kisműtétet asszisztálta. Utána gratulált, majd azt mondta: „Hívd fel a H. professzort, egy hete keres, majd megüti a guta…!” Akkor még elképzelhetetlen volt a gyomor átszúrása, hiszen a perforáció halálos szövődmény. A külső drainage technikájához (a drain egyik vége a cystában, másik a külvilágban) kifejlesztettük a transzkatéteres manipulációkat: a drainen át bevezetett csipesszel, késsel, ollóval, fogóval további munkákat lehetett végezni; a Tissucol szöveti ragasztóval a cystát megragasztani). A kettős pigtail katéteres módszert a SOTE II.

Sebészeti klinikáján a sebészekkel és korábbi munkatársammal (dr. Farkas Ivánnal) a Flór Ferenc kórházban végeztem. A magyarországi hasi ultraszonográfia megteremtésében “alapító-atyai” szerepem volt, így alapkérdésekben kellett részt venni. Pl. “Hol a helye (t.i. az orvosi gyakorlatban) az ultrahangnak?” A válaszom az volt, hogy a portásfülkében.

Nyilvánvaló hogy ártalmatlansága és hatalmas információtartalma miatt az első – és nemegyszer az utolsó – szükséges vizsgálatok egyike. Úgy szoktam meghatározni, hogy a “diagnosztikus kezem és fülem meghosszabbítása”. Ehhez, persze, a posztulált eltérések megkeresésén túl az u.n. gyanújeleket is meg kell figyelni, az együttes eltérések logikáját keresni és élettani és kinikai ismereteinkkel (valamint a józan eszünkkel) összevetni. Egy más világ tárul ki a diagnosztizáló orvos előtt! Ezek segítségével lehet megmondani, hogy valakinek savtúltengése van (sem az ultrahang, sem a gasztroszkóp nem látja a savat, de az előző látja a gyomor tonusát, izgatott mozgásmintáját, vaskos falait és redőzetét, stb.). A gastro-oesophagealis reflux pedig csak az ultrahanggal vizsgálható: ha látszik a LES-csatorna, az abban történő mozgások értékelhetőek, míg a tükrözés során csak a nyelőcső gyulladás (ha van) és mértéke láthatóak. Viszont csak utóbbi alkalmnas erre és szöveti mintavételre. – Szerintem az ultrahang ezért alapvizsgálat s a szokásos tükrözés megelőzője és komplementje.”

Dr. Hering Zsanett

Rendelési idő:

Csütörtök: 15:00- 19:00 

Konzultáció
16.000 HUF
Kontroll
12.000 HUF

Bejelentkezés: +36-1-210-8139


1977-ben született Nyíregyházán, itt is érettségizett 1996-ban kitűnő eredménnyel a Zrínyi Ilona Gimnáziumban.

„Lubickol az orvoslásban. Bár eredetileg szülész-nőgyógyásznak készült, az ötödéven tanult gasztroenterológiába beleszeretett.”

2002-ben diplomázott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, majd utána a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban kezdett dolgozni az akkori II. Belgyógyászaton. Az osztályon az általános belgyógyászati kórképek mellett kezdettől a profilba tartozó hematológiai és gasztroenterológiai betegek ellátásában is aktívan részt vett. 

2004 októberében csatlakozott az Endoscopos Labor munkájához, ami Magyarország egyik legnagyobb forgalmú endoscopos centruma. Gyors és pontos munkára volt szükség, amibe hamar bele kellett tanulnia, így a kórházi évek alatt nagy gyakorlati tapasztalatra tett szert, mind a gasztroenterológiai betegellátás tekintetében, mind az endoscopos munkában, továbbá éveken át vitte az osztály gasztroenterológiai vérző részlegét. 

„Nagyon megszerettem ezt a területet – mondja, miközben teljesen kinyílik a tekintete.  – Így ugyanis szoros kapcsolatot tudok kialakítani a beteggel, ami azért fontos, mert a gyomor, bél panaszok hátterében gyakran pszichés okok is tetten érhetőek.  Mondják is gyakran a visszajáró betegeim, hogy pszichológus is vagyok – neveti el magát…”

2007 decemberében kiválóan megfelelt eredménnyel szakvizsgázott belgyógyászatból, majd 2009 novemberében gasztroenterológiából.

Az Endoscopos labor óriási betegforgalmának köszönhetően a szakvizsga idejére már több ezer gyomortükrözést, és ezer körüli vastagbéltükrözést végzett, melyet aktívan tovább gyarapított a szakorvosi évek alatt. A szakvizsga után már gasztroenterológiai és hepatológiai szakrendelést (Máj gondozás) is rá bíztak.

2011 áprilisában adjunktussá nevezték ki.

„Határozott, de ugyanakkor kíváncsi és nyitott volt akkor is, amikor lakhelyet és munkahelyet váltott, s a fővárosba költözött, hogy a nyíregyházi kórház után a Telki Magánkórházban, majd a Róbert Rendelőben, később és jelenleg is a Szent Ferenc Egészségügyi Központban fogadja a betegeket. A saját elvárásainak megfelelően, azzal a nagy figyelemmel, ami valójában kulcsa az általa vallott orvos – beteg kapcsolatnak.”

Munkája során legfontosabbnak a betegség megelőzést tartja. Ezt minden lehetséges módon próbálja elérni. Pácienseinek részletes életmód tanácsadást is igyekszik nyújtani prevenciós szemléletben, és mindig megragadja a lehetőséget, hogy felhívja a figyelmüket a szűrő célzattal végzett endoscopos vizsgálatok fontosságára. Ennek köszönhetően már számtalan daganat kialakulását sikerült közös erőfeszítéssel megelőzni.

2017 őszétől magánrendelését megkezdte nálunk a Clinexpert Gyógycentrumban is, ahol egyaránt konzultációra és kontroll vizsgálatra jelentkezhetnek hozzá páciensei és új betegei.

  

További tudnivalókért jelentkezzen az alábbi elérhetőségen:
Clinexpert Gyógycentrum
1033-Budapest Kaszásdűlő u. 5. Hungary

Tel: +3612108139,

Fax: +3612105815

info@clinexpert.hu

www.clinexpert.hu